1 / 37 Next Page
Information
Show Menu
1 / 37 Next Page
Page Background

TURUNÇGİLLERDE DENGELİ GÜBRELEME

MEYVE AĞAÇLARININ GÜBRELENMESİ

Meyve ağacı ve bağ gibi çok yıllık bitkilerin gübrelenmesi ile tek yıllık bitkilerin gübrelenmesi

arasında belirgin fark vardır. Meyve bahçelerinin gübrelenmesinde genel olarak aşağıdaki

hususlara dikkat etmek gerekir.

Fidan dikim öncesi tesis gübrelemesi

Fidan çağı gübrelemesi

Genç ağaçların (verime yatma) gübrelenmesi

Tam verim çağında ağaçların gübrelenmesi

Dört ana başlık altında verilen konular turunçgillerin gübrelenmesinde detaylı olarak

incelenecektir. Bu konuların tekrarı olmaması bakımından turunçgillerin dışındaki meyve

ağaçları ve bağların gübrelenmesi ile ilgilenenlerin turunçgiller kısmını da incelemesi

gerekmektedir.

TURUNÇGİLLERİN GÜBRELENMESİ

Turunçgiller (Portakal, Limon, Mandarin, Altıntop vd.) dünyada kuzey ve güney 20-40 o

enlemleri arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kuzey yarım kürenin uygun mikroklima

alanlarında 40. enlem dairesinin de üzerinde yetiştirilmektedir. İnsan sağlığı ve beslenmesi

yönünden en önemli meyve türlerinden olan turunçgillerin ülkemiz dış ticaretinde önemli

yeri vardır. Meyve suyunda bol miktarda bulunan vitamin-C ve yüksek miktardaki potasyum

elementi nedeni ile özellikle kan dolaşım sistemi bakımından turunçgiller çok yararlı meyve

türleridir.

Turunçgilleri diğer meyve türlerinden ayıran en önemli özellik yapraklarını dökmeyen meyve

türlerinden olması nedeni ile senenin 12 ayında kökleri ile su ve içinde çözünmüş (erimiş)

besin maddelerini topraktan almalarıdır. Subtropik meyve türlerinden olan turunçgillerin

yapraklarını dökmemeleri nedeni ile tüm yıl beslenme ihtiyacının olması, kılcal köklerinin

toprağın çok derinliğine inmemeleri nedenleri ile yapraklarında genellikle besin elementi

noksanlıkları görülmektedir. Diğer meyve türlerine oranla bir çok besin elementinin (Azot,

Fosfor, Potasyum, Magnezyum, Demir, Çinko, Mangan ve Bor) noksanlık belirtileri

yapraklarda görülmektedir.

Toprak İstekleri

Su tutma ve havalanma özelliği iyi olan (1.5-2 m) tınlı, milli-tın, kumlu- tın ve milli-killi-tın

bünyeye sahip, organik maddece zengin (% 2.5’den fazla) olan topraklarda iyi yetişir.

Turunçgiller toprakta fazla kireci sevmezler buna rağmen ülkemiz turunçgil üretim

alanlarında Doğu Karadeniz Bölgesi hariç diğer bölgelerdeki turunçgil bahçelerinin

topraklarında yüksek oranda kireç bulunmakta ve bu ise gübrelemede ağaç başına alınan

ürün miktarı ve kalitesine etki etmektedir. Turunçgil bahçelerinin topraklarında ortalama

olarak % 5 kadar kireç ( CaCO

3

) yeterlidir.

Turunçgiller toprak pH değeri bakımından hafif asit pH değerlerinde en iyi gelişme

gösterirler. Turunçgil bahçelerinin çoğunun kireçli olması nedeniyle toprakların pH değeri

7.5 ‘un ve hatta 8’in üzerindedir.Toprağın pH değerinin turunçgillerin istediği 6.5-7 pH

değerine düşürülmesi gerekmektedir. Toprağın pH değerinin azaltılması geniş bir şekilde